32. Bábolnai Gazdanapok – az OMÉK társrendezvénye

Ebben az évben 32. alkalommal látogathattak az érdeklődők a Bábolnai Gazdanapokra szeptember 5–8. között, mely ebben az évben a 79. OMÉK társrendezvénye. Idén is több mint húszezer négyzetméternyi kiállítói területen, több mint 200 kiállító, négy napon át várta a szakmai és az érdeklődő közönséget. A kiállítást Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. A nyitónap a határon túli gazdák napja is volt, melyre a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Felvidékről 50 gazda érkezett a rendezvényre. A második napon szakiskolai nap került megrendezésre, melyre 14 intézmény 1100 diákja érkezett, közülük több csoport is látogatást tett a Fliegl-standon, ahol kollégáink számos érdekességgel, rövid szakmai előadással készültek a fiatalok számára. A Bábolnai Gazdanapok alatt zajlott a három napos SmartFarm precíziós növénytermesztési konferencia is, mely idén három téma köré csoportosult: a növényvédelem és távérzékelés, a talajmenedzsment valamint a nedvességgazdálkodás.

A bábolnai rendezvény egyik legnépszerűbb programja mindig a gyakorlati szántóföldi gépbemutató, ami Bábolnáról indult 32 évvel ezelőtt. Az Agrotec által forgalmazott erő- és munkagépek négynapos bemutatója keretein belül idén ASW 261 letoló kocsinkat tekinthették meg az érdeklődők munka közben. Emellett az érdeklődők megtekinthették a gépek föld alatt végzett munkájának eredményét egy több mint harminc méter hosszú talajszelvényben, ahol szakértők segítettek megválaszolni a felmerülő kérdéseket. 

Bábolnán immáron hagyomány, hogy látványos lovas közönségprogram szórakoztatja a látogatókat, az idei évben ez kifejezetten hagyományőrző programelemekből épült fel. A ménesbirtok lovasai igazi különlegességet mutattak be. A közönségprogram keretében vezetett látogatást tehettek az érdeklődők a ménesbirtok területén és az arborétumban. Minden nap lehetősége nyílt traktor tesztvezetésre, illetve precíziós drónbemutató megtekintésére.